Waarom je prestaties soms tegenvallen (en hoe je daar iets aan kan doen)?

Ontrafel de invloed van jouw overtuigingen op je performance

Ik hou van de momenten waarop ik met mijn man in de auto zit. Het is namelijk voor ons één van de manieren waarbij de mooiste, meest bewuste gesprekken ontstaan. Dit keer ging het over mijn fascinatie voor hoeveel groeipotentie er wel niet in ons allemaal zit als we bewuster zijn van het verhaal dat we onszelf dagelijks vertellen. En voor performance welke verhaal ze zichzelf vertellen vlak voor de start van die belangrijke wedstrijd, vlak voor het begin van onze eigen show. Vlak voor dat moment waarop jij aan jezelf en de buitenwereld wilt laten zien wat je in je hebt. Want het verhaal dat jij jezelf vertelt, heeft invloed op hoe jij presteert.

Ik wil een klein deel van mijn fascinatie over onze mindset met jou delen. Ten eerste, omdat ik het zelf heel erg leuk vind om mijn interesse met jou te delen. En ten tweede hoop ik dat jij als lezer (performer of niet) misschien weer een stapje in je eigen ontwikkeling kan zetten. Zodat jij nog meer kan stralen op jouw eigen podium. En let op! Onder aan de pagina vind je opdrachten, waarmee jij direct aan de slag kan. 


Onze mindset is een belangrijk onderdeel van ons menselijk bestaan

De mensen waarmee ik werk zijn mijn grootste inspiratiebron. Voor hen en door hen ben ik zelf iedere dag bezig met het vraagstuk hoe we kunnen groeien als mens. En wat ervoor nodig is om te stralen. In die ontdekkingsreis geloof ik dat het onder de loop nemen van onze eigen overtuigingen cruciaal is. Is het de heilige graal? Absoluut niet, want het leven bestaat uit zoveel puzzelstukjes, lagen en natuurwetten die je soms op plekken brengen die je nooit had kunnen voorzien. Ook nu ik zelf ben opgeleid in het begeleiden van familieopstellingen, heb ik met iedere zintuig en in iedere vezel van mijn lichaam gevoeld, hoe diep patronen in ons geworteld zitten. En sommige patronen los je niet enkel en alleen op door het laten groeien van je mindset, maar hebben we op een diepere laag te onderzoeken. Dat onze mindset een belangrijk onderdeel is van ons menselijk bestaan, en er nog veel groeimogelijkheden zijn, in welk verhaal we onszelf bewust én onbewust vertellen, dat geloof ik wel.


Hoe moeilijk ook, het goud ligt verborgen in het donker.

Iedereen heeft van die dagen dat je helemaal in de flow zit en je merkt dat je prestaties vanzelf gaan. Echt een heerlijk gevoel is dat! Wat iedereen vast en zeker ook kent, zijn dagen waarbij je die flow helemaal kwijt bent en jezelf huilend, gefrustreerd of moedeloos afvraagt waarom het nou niet lukt en waarom je talenten er maar niet uitkomen. Dag in, dag uit, ben je bezig met de beste worden in je vak. En precies tijdens dat ene belangrijke moment, laat je niet zien wat je in je hebt. Dat is pijnlijk.

Wat ik nu ga zeggen, klinkt misschien gek. Maar ik gun iedereen zijn of haar dieptepunten in het leven en carrière. Juist daar, in die donkerte, ligt zoveel goud verborgen. Juist daar vinden mindset-ontwikkelingen plaats. Hoe groot of klein ook. Het vraagt van je om met bewustzijn en een nieuwsgierige houding naar de situatie te kijken. Als een vogel die boven de aarde zweeft en vanuit daar het overzicht heeft over je gedachten en gevoelens. In plaats van dat je je gedachten, je gevoel of de situatie bent.

Lukt het je dan om naast de frustratie, verdriet of wanhoop ook het mooie te zien van het donker? Er niet bang voor te zijn, maar het juist aan te gaan en te ontdekken wat jij nu eigenlijk te leren hebt? Wat probeert deze situatie jou eigenlijk te vertellen? Er zijn genoeg voorbeelden van inspirerende mensen die zeggen dat ze juist van hun tegenslagen het meest hebben geleerd. Want in het donker leer je op te staan als je bent gevallen, jezelf te waarden voor wie je bent en wat je kan, mildheid en veerkracht te ontwikkelen en in die donkerte groeit jouw mindset.

“Groei is pijnlijk. Verandering is pijnlijk, maar niets is zo pijnlijk als vast blijven zitten op een plek waar je niet thuishoort.”

@thedailyquotesnl


Bewuste en onbewuste overtuigingen bepalen hoe we ons gedragen (en presteren)

Stel nu dat het volgende echt waar is: “Je krijgt wat je gelooft”. Het gebeurt gewoon, zonder er iets voor te hoeven doen. In de wetenschap noemen ze dit ook wel self-fulfilling prophecy: een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling. In andere woorden, je krijgt wat je gelooft, denkt en verwacht. Al zou het voor een deel waar zijn, want het leven is denk ik wel complexer dan alleen dit zinnetje. Hoe belangrijk is het dan wel niet om je eigen leven en/of carrière onder de loop te nemen? Gaat nu alles precies zoals je zou willen en laat je deze natuurwet of wetenschappelijke theorie dus voor je werken? Of gaat het even allemaal niet zo lekker? Onderzoek dan is voor jezelf of je dit principe misschien wel tegen je laat werken. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, wat geloof jij dan over jezelf? In andere woorden: welk verhaal vertel jij jezelf?

Ik moet eerlijk toegeven dat deze laatste twee vragen niet gemakkelijk zijn om te beantwoorden. Dat heeft te maken met dat ongeveer 95 procent van ons gedrag voortkomt uit onbewuste overtuigingen (die we hebben opgedaan in onze jeugd). Dus maar ongeveer vijf procent zijn bewuste overtuigingen waardoor we ons gedragen zoals we ons gedragen en doen wat we doen. In andere woorden, we hebben nauwelijks of soms helemaal niet door wat we onszelf vertellen voor de start van een belangrijke performance, tijdens de performance, na de performance en in het dagelijks leven. We zijn ons dus bijna niet bewust van welk verhaal we onszelf vertellen, terwijl het wel effect heeft op jouw prestaties. Op waarom je performance wel of nog niet lukken.


Zelf aan de slag

Hoeveel groei is er bij jou nog mogelijk? Laten we eens een aantal van die bewuste en onbewuste overtuigingen zichtbaar maken. Zodat jij deze overtuigingen voor je kan laten werken in plaats van tegen je. Ik heb vier opdrachten voor je om een beetje van dat verborgen goud zichtbaar te maken, zodat jij nog meer kan schitteren op jouw eigen podium. Voor meer impact adviseer ik je om de antwoorden van de opdrachten met pen op te schrijven in je persoonlijke journal of notitieboekje.


Opdracht 1: hoe ziet jouw leven er nu uit?

In deze opdracht ga je verschillende onderdelen van je huidige leven onder de loop nemen. Bedenk voor jezelf één of meerdere categorieën die je wilt onderzoeken. Voorbeelden zijn: mijn sport, het werk dat ik doe, het dagelijksleven, mijn vriendschappen en relaties, mijn rol als dochter/zoon, ga zo maar door. Omschrijf voor iedere categorie waar jij jezelf in wilt verdiepen hoe het daarmee gaat.

Een aantal onderzoeksvragen:

  • Wat ervaar je?

  • Waar ben je tevreden over en blij mee?

  • Welke situaties kom je tegen waar je energie van krijgt en van welke juist niet? Hoe komt dat?

  • Welke gevoelens en gedachten kom je tegen? Laten die jou groeien of juist krimpen?

  • Hoe gedraag jij je in deze rol? Ben je daar tevreden over?

  • Van welke mensen word je blij en van welke misschien juist niet?

  • Wat of wie zijn triggers waardoor je in de kramp schiet, te hard gaat werken en overcompenseren

  • Beschrijf voor jezelf een moment waarbij je helemaal in de flow zat.


Opdracht 2: wat gun jij jezelf?

Pak pen en papier, misschien je notitieboekje of journal die je al hebt. Ga in een omgeving zitten waar jij je prettig voelt en rustig kan worden. Zet eventueel muziek op dat jou in een mood brengt om verbinding te maken met jezelf. Schrijf vanuit je hart op papier wat jij jezelf (meer) gunt de komende tijd in één of meerdere categorieën / rollen die je bij de eerste opdracht hebt opgeschreven. Op deze manier geef jij jezelf en je brein richting.


Opdracht 3: wat zijn en worden mijn handige overtuigingen?

Schrijf voor jezelf op welk verhaal je jezelf wél wilt vertellen om hetgeen wat je jezelf gunt uit te laten komen. Welke overtuigingen zijn handig? Welke gedachten, woorden of quotes maken jou sterker en laten je stralen? Het gaat hierbij dus niet over goed of positief, maar handige overtuigingen. Het is belangrijk om dit verhaal te herhalen, tot dat je echt in iedere vezel van jezelf voelt dat je het ook daadwerkelijk gelooft. Want dat duurt misschien nog wel even.


Opdracht 4: wat is mijn onhandige verhaal?

Welke overtuigingen dienen jou niet meer? Welke gedachten ben je ontgroeid of wil je ontgroeien? Welk verhaal maakt jou zwakker en is onhandig – niet fout of negatief – om jouw doelen en dromen te realiseren? Wanneer je dit voor jezelf opschrijft, ben je je sneller bewust wanneer je dit oude verhaal aan je jezelf vertelt. Waardoor je vervolgens kan schakelen naar je nieuwe verhaal. Het verhaal dat je jezelf wél wilt vertellen.   

Laatste boodschap

Geef jezelf tijd en blijf oefenen. Je hebt er jaren over gedaan om je brein bewust en onbewust te programmeren met het verhaal dat je jezelf tot vandaag hebt verteld. Geef jezelf dus ook de tijd om te her programmeren.

 

Het is aan jou, jij bent de schrijver van je eigen verhaal.

Vorige
Vorige

Mediteren: zweverig of juist heel down to earth?